Romanii consuma mai mult peste oceanic congelat decat peste autohton. Crapul minune cu care galatenii vor sa schimbe piata

O echipa de cercetatori de la Universitatea Dunarea de Jos, din Galati, vrea sa revolutioneze consumul de peste in Romania. Specialistii vor sa faca adevarate fabrici de peste si sa regleze piata.

Daca planurile cercetatorilor vor fin indeplinite, si consumul national va creste de 5 ori.

“Oamenii nu consuma in acest moment pentru ca n-au. Oamenii nu consuma in acest moment pentru ca pestele este, inca, foarte scump”, a declarat prof.dr. Petru Alexe, decanul Facultatatii de Stiinta si Ingineria Alimentelor.

Acestea sunt concluziile de la care au plecat specialistii din Galati, in momentul in care au cerut finantarea. Cu banii primiti de la Uniunea Europeana, ei vor sa faca primul Centru Roman pentru modelarea Sistemelor Recirculante in Acvacultura.

“Este un fel de fabrica. Este o uzina cu doua sectii: o sectie de crestere, care, evident, inseamna niste bazine umplute cu apa, bazine care au o anumita hidrodinamica si o sectie de tratare a apei, care reprezinta, practic, plamanul acestei fabrici de peste”, a dezvaluit prof. dr. Victor Cristea, din cadrul catedrei de Pescuit si Acvacultura.

Universitatea se va alege, prin acelasi program, cu noua laboratoare de cercetare noi si va avea posibilitatea de a le moderniza pe sapte dintre cele deja existente.

“Obiectivul economic este cel de a creste consumul de peste de la patru, cinci kilograme pe om si an, cat este in acest moment in Romania, la unul mediu pe Uniunea Europeana, de douazeci de kilograme pe om si an”, a declarat prof. dr. Petru Alexe.

Sondajele arata ca romanii au preferat sa consume in ultimii ani mai degraba peste oceanic congelat, decat peste autohton.

In Romania exista aproape o mie de societati comerciale care lucreaza in domeniul acvaculturii. Cercetatorii vor ca, prin intermediul Ministerului Agriculturii si al Autoritatii Nationale de Pescuit si Acvacultura, sa poata colabora cu ele, astfel incat, intr-un an si jumatate – cat va dura proiectul, sa poata face in toata tara cat mai multe pescarii. Mai ramane o singura problema: pretul.

“Ca sa mananci peste, sa faci o cura de peste, sau sa mananci peste foarte frecvent, tre sa detii si niste banuti. Ca el, sub 170 (de mii) e kilogramul? Nu. Pai si atunci?…”, a declarat o cumparatoare.

La jumatate vor ajunge preturile la peste, spun profesorii de la Galati. Si costurile de productie vor fi mai mici. Asta, in conditiile in care isi propun sa obtina un crap de 3 kilograme – talia cea mai cautata pe piata – in 12 sau chiar 8 luni, fata de trei ani, cat dureaza la crescatorii traditionali.

Windows Key
Office Key
Windows Server Key
Antivirus Key
Windows7 Professional product key
Antivirus product Key
Windows Server product key
Microsoft Office product key
Windows OS key
Windows7 key
Windows8 key
Windows10 key
Office 2016 product Key
Office 2010 product Key
Office 2013 product Key
Windows 7 Professional key
Windows 7 Home Premium key
Windows 7 Ultimate product key
Windows 10 Education product key
Windows 10 Enterprise key
Windows 10 Home product Key
Microsoft Outlook 2016 product Key
Office Home Business 2016 product Key
Microsoft Office Standard 2013 product Key
Office Home Business 2013 product Key
Microsoft Visio Premium 2010 product Key
Microsoft Visio Professional 2010 product Key
Microsoft Visio Standard 2010 product Key
Windows Storage Server 2016 Standard Key
Windows Storage Server 2016 Workgroup Key
Windows Server 2016 Standard Key
Windows Server 2016 Datacenter Key
Norton Internet Security 2013 Key
Norton 360 Key
Norton AntiVirus 2013 Key
Norton 360 Version 7.0 Key
Windows 7 Home Basic Upgrade Key
Windows 7 Home Premium Upgrade Key
Windows 7 Home Basic to Professional Upgrade Key
Windows 7 Home Basic to Ultimate Upgrade Key
Windows 7 Home Premium to Professional Upgrade Key
Windows 7 Home Premium to Ultimate Upgrade Key
Windows 7 Professional to Ultimate Upgrade Key
Windows 7 Home Basic Key
Windows 7 Enterprise Key
Office Visio Professional 2007 Key
Office Visio Standard 2007 Key
Microsoft Visio Premium 2010 Key

error: Continut protejat! POSCCE ID 1815 MoRAS