Direcții de cercetare
Până nu cu mult timp în urmă, studiul fenomenelor de curgere a fluidelor în acvacultură, precum şi fenomenele din biologia moleculară se realiza doar teoretic şi experimental. Odată cu creşterea puterii de procesare a calculatoarelor, s-a dezvoltat o a treia abordare a cercetării – modelarea numerică – care completează în mod sinergetic abordarea teoretică şi pe cea a experimentului pur.
Ca metodă de studiu, simulările numerice aduc, spre deosebire de experiment, un complement de informaţii, prin posibilitatea de a obţine un acces „uşor” la valorile instantanee ale mărimilor fizico-chimice, în orice regiune a domeniului de calcul şi la orice pas de timp.
Există o serie de motivaţii puternice privind integrarea simulărilor numerice în studiul problemelor de acvacultură şi biologie moleculară: performanţe din ce în ce mai bune a tehnicilor de calcul, programe de modelare numerică performante, preţuri scăzute comparativ cu studiile experimentale în laboratoare. Activitatea de cercetare a laboratorului de modelare numerică creat se va reflecta într-o serie de servicii care vor oferi partenerilor industriali, institutelor de cercetare şi instituţiilor guvernamentale interesate, informaţiile necesare în luarea celor mai bune decizii şi asigurarea unei calităţi cât mai bune a produselor cu riscuri minime, costuri reduse şi în timpi optimi.