Laborator 7

Direcții de cercetare 

Domeniul major de cercetare, prioritar pentru a îmbunătăţi sustenabilitatea economică şi ecologică a RAS, este reprezentat de eficientizarea metodelor de îndepărtare a deşeurilor  din sistem.

Menținerea parametrilor de calitate a apei în ecartul optim pentru diferitele specii de cultură reprezintă premiza succesului tehnologiilor intensive aplicate în sisteme recirculante de acvacultură. În acest sens, decelarea limitelor de toleranță pentru diferiții poluanți reprezintă un demers oportun și, totodată, necesar.

În cadrul laboratorului de controlul calității apei vor fi dezvoltate cercetări menită să conducă la:

  • Cuantificarea poluanților din apa tehnologică și din efluentul deversat;
  • Evaluarea diferiților compuși asupra stării de sănătate a biomasei de cultură;
  • Modelarea proceselor de nitrificare în scopul optimizării designului și a managementului operațional al filtrelor biologice;
  • Dezvoltarea unor metode de reutilizare și/sau valorificare a reziduurilor dizolvate și solide din efluentul sistemelor recirculante;
  • Elaborarea unor metode de control a particulelor solide în suspensie prin adaos controlat de ozon.

1.Autoanalizor apă uzată (Producator Skalar, model SAN++ )Autoanalizor apă  uzată

Model: SAN++

 Producător: Skalar

Caracteristici generale: Utilizează tehnica CFA – analiză în flux continuu segmentat. Este compus din:

  • Autosampler Model 1050 automat, controlat de computer, cu 140 poziţii pentru probe, dispuse pe 4 rackuri, cu acces randomizat. Include pompa de spălare cu 4 canale, sistem de adiţie pentru lichidul de spălare, vas de spălare cu ajustare automata a nivelului de lichid, două scurgeri pentru auto-spălare; indicare audiovizuală a injectării ultimei probe.
  • Auto Dilutor Pentru Autosampler Model 21050811.
  • Modul chimic pentru 10 canale de analiza model 5000. Include 4 pompe dozatoare (proporţionare) cu 16 canale fiecare; Include 4 tamburi cu 10 role din otel inox fiecare, pentru pompe; sistem multiviteză pentru funcționare pompe; sistem de mare precizie de injecţie aer cu 10 canale; pompă de injecţie aer încorporată; regulator de presiune pentru segmentare cu aer; conexiune pentru gaz inert pentru segmentare cu aer; 4 poziţii pentru regulatoare duale de temperatură;detector de scurgeri.
  • Software flowacces si interfata control si achizitie date.interfaţă speciala pentru achiziţia şi controlul automat al analizorului în flux continuu.

2.Aparat de obtinere apa ultrapuraAparat de obținere apă ultrapură

Model: Labostar UV 4

Producător: Evoqua Water Technlogies, Germania

Caracteristici generale: Sistem compact, portabil, bazat pe rășini schimbătoare de ioni pentru obținerea apei ultrapure utilizată la HPLC. Sistemul este automat si dimensionat pentru obtinerea de apa ultrapură din apa-bidistilata; debit de apa ultrapura: 1,5 l/min conductivitate la 25ºC: 0.055 μS/cm; rezistivitate la 25 ºC: 18.2 MΩ-cm; TOC: 1-5 ppb;bacterii: <1 cfu; nivel endotoxine <0.001 EU/ml; particule (>0.2 µm) <1;

3.Spectrometru cu absorbtie atomicaSpectrometru cu absorbtie atomica

Model: ContrAA 700

Producător:Analytik Jena, Germania

Caracteristici generale: Este un fotometru spectral de absorbţie a atomilor care permite analiza secvenţială a urmelor metalice şi non-metalice din eşantioanele lichide şi dizolvate. Spectrometrul este capabil să realizeze determinări multi element simultan şi monoelement prin procedeul de absorbţie atomică din probe de mediu lichide şi solide, pentru circa 67 de elemente. Permite lucrul într-un domeniu spectral cuprins între 185 şi 900 nm. Prezintă un sistem de generare de hidruri,cu mod de lucru discontinuu pentru determinare de Hg, As,Se,Sb, Te,Bi, si Sn (HS 55), si un sistem de analiza directa a probelor (SSA 600).

Spectrofotometrul este dotat cu un cuptor de grafit performant și un sistem automat de introducere a probelor în cuptorul de grafit care permite diluția automata. Spectrofotometrul prezintă un sistem de analiza directa a probelor solide – SSA 600 care cuprinde un autosampler cu 42 de poziţii si microbalanta incorporate.

4.Oxigenometru de laboratorOxigenometru  de laboratorportabil

Model: ProODO

Producător: YSI,Germania

Caracteristici generale: Aparat portabil digital cu sonda optică pentru măsurarea oxigenului dizolvat în apă. Caracteristici sondă de măsurare optică:domeniu de măsurare: 0 ÷ 50 mg/L; acuratete: 0-20 mg/L ± 0,1 mg sau 1%.

Congelator ultralow temperature

Model: ULUF 125

Producător: Arctiko, Danemarca

Caracteristici generale: Echipament controlat printr-un microprocesor cu afișaj digital. Performanță răcire în intervalul: -40°C și -86°C; capacitate efectivă (volum util) -106 litri.

6.Biureta digitala 25 ml cu accesoriiBiureta digitala

Model: Titras Pro

Producător:VWR Austria

Caracteristici generale: Volum ajustabil între 0 și maxim 50 ml; diviziune: 0,01 ml; acuratețe: minim  ±0.2%; imprecizie <0,1.

7.Densitometru BIOSANDensitometru BIOSAN (detector pentru masurarea turbiditatii suspensiilor)

Model: DEN-1B

Producător : Grant, UK

Caracteristici generale: Principiul de determinare se bazează pe măsurarea densității optice și afișarea rezultatului în unități McFarland sau echivalent. Sursa de lumina – diodă (LED); lungimea de unda λ= 565 ±15 nm; domeniu de citire: 0,5 – 15,0 unități McFarland;  deviația standard Mc Farland 3,0 ± 0,1; precizie: ± 3%.

8.Titrator potentiometricTitrator potentiometric

Model: Titroline 6000

Producător: Si Analytics, Germania

Caracteristici generale: afișare pe ecran a curbei de titrare împreuna cu prima derivată; valorile punctelor de echivalență sunt afișate online pe curba de titrare; domeniu de măsurare temperatură: -75 la 175oC; rezoluție afișaj temperatură: 0,1 oC.

9.Agitator magnetic analogic cu incalzireAgitator magnetic analogic cu încălzire

 Model: MS-H-S

Producător: Scilogex USA

Caracteristici generale: diametrul platanului de încălzire/agitare – 135 mm; volumul de agitare – 20 L; viteza de agitare ajustabila: între 0 şi 1500 rpm; control analogic pentru temperatura și viteza de agitare.

10.Rotoevaporator RV 10 digital VRotoevaporator

Model:RE100-PRO

Producător: Scilogex USA

Caracteristici generale: control digital pentru viteza de rotație, temperatura de încălzire baie, timp de încălzire; domeniul de viteza ajustabil între 20 si 280 rpm; baie cu volum de 5 L ce se poate folosi atât pentru apă cât și pentru ulei cu domeniu de temperatura între ambient si 180°C; acuratețe control temperatura ± 1˚C; condensor cu suprafața de răcire de 1500 cm2; istem motorizat de ridicare cu acționare rapidă.

error: Continut protejat! POSCCE ID 1815 MoRAS