Laborator 6 – ”Nutriție”

Direcții de cercetare

 Laboratorul de Nutriție a fost dezvoltat ca urmare a necesității dezvoltării unor studii avansate care să permite o cunoaștere aprofundată a mecanismelor fiziologice implicate în utilizarea nutrienților și a metabolismului la pești. În acest sens au fost achiziționate o serie de echipamente  care să permite investigații cu un înalt grad de precizie: analizor de proteine automat, analizor fibre, calorimetru, spectrometru cu absorbţie, analizor TOC. Pentru studiile de nutriţie se impune, de asemenea, utilizarea unui sistem de respirometrie care va permite experimentări de fiziologie, energetică, comportament, biomecanică şi cinematica înotului peştilor, inclusiv măsurarea bilanţului energetic, consumul de oxigen în condiţii diferite de creştere, şi evaluarea valorii nutritive a furajelor formulate. Direcțiile de cercetare urmărite în cadrul laboratorului au drept obiective:

  • mai bună înțelegere a bio – disponibilității nutrienților și a interacțiunilor dintre diferitele ingrediente utilizate în formularea dietelor ;
  • o mai bună înțelegere a mecanismelor imunomodulatoare induse de diferite componente furajere în scopul creșterii rezistenței biomasei de cultură la stres;
  • cuantificarea efectelor calității furajelor asupra fiziologiei nutriției și sănătății peștilor;
  • înlocuirea proteinei și lipidelor de origine animală în scopul minimizării costurilor pentru fiecare secvenţa tehnologică.
  • optimizarea managementului administrării hranei în scopul reducerii ponderii furajelor neconsumate și a creșterii gradului de valorificare a acestora;
  • dezvoltarea de micro –furaje pentru stadiile timpurii.

1-1.Analizor azotAnalizor automat de azot total/ proteină

Model: PRIMACS SN

Producător: Skalar, Olanda.

Caracteristici generale: metoda de analiză utilizată: combustie catalitică la temperatură înaltă în concordanță cu metoda DUMAS Metoda de detecție folosită: Thermal Conductivity Detection (TCD).Domeniu de măsurare este de până la 100 mg N absolut. Timp de analiză scurt (3- 5 minute). Dimensiune probă: pentru solide până la 1 gram (nominal 100 – 300 mg), pentru lichide: până la 200 mg (μl).

2. Etuva cu convecție forțată Model OF-22G Etuvă cu convecție forțată

 Model: OF-22G

Producător: JEIOTECH, Coreea.

Caracteristici generale: temperatura ajustabilă este între+5°C peste ambient si +250°C. Fluctuație temperatură: ± 0.8°C la 100°C. Controler cu microprocesor PID. Convecție forțată cu ventilator cu turație ajustabilă.

3.Aparat determinare fibră crudă cu accesorii Model FT12Aparat determinare fibră

Model: FT12

Producător:  Gerhardt, Germania

Caracteristici generale: sistem automat de digestie pentru analiza conținutului în fibră crudă, ADF si NDF. Prelucrează 12 probe simultan, 10 programe de analiză diferite. Adăugarea cantității de hidroxid de sodiu, de acid și a apei de spălare programabil. Consum apă răcire: 5 l/minut.

4. Centrifugă cu racire Model Z 326 K Producător HermleCentrifugă cu răcire

Model: Z 326 K

Producător: Hermle, Germania.

Caracteristici generale: viteză de rotaţie ajustabilă până la 18000 rpm.  Afișaj digital al parametrilor setați/actuali. Viteză reglabilă cu increment de 10 RPM. Presetare timp centrifugare de la 10 sec la maxim 99h 59min.

5. Sistem pentru extracția grăsimilor Model SOX 416, cod 13-0009Sistem pentru extracția grăsimilor

Model: SOX 416

Producător:  Gerhardt, , Germania

Caracteristici generale: Procesul de extracție este realizat automat cu valve pneumatice în 5 trepte. Realizează 6 determinări simultane. Lucrează cu trei temperaturi: 135oC, 200oC și 300 oC. Prevăzut cu bloc de încălzire antiex cu software special de temperatură. Recuperare automată a  solventului. Control automat al tuturor funcțiilor, monitorizează  max. 4 sisteme de extracție

6.Baie de apă cu ultrasunete Model 2200 EP S3 Producător SOLTECBaie de apă cu ultrasunete

Model: 2200 EP S3

Producător: SOLTEC Italia

Caracteristici generale: Putere ultrasonică: 360 W. Frecvența: 40 kHz±5%. Putere de încălzire: 305 W. Afișaj digital pentru temperatură, timp, număr program. Temperatură programabilă digital până la 70°C, în pași de 1°C, memorie pentru 9 programe. Funcție de degazare.

7.PH-metru de laborator Model INOLAB 7110 Producător WTWPH-metru de laborator

 Model: INOLAB 7110

Producător: WTW Germania

Caracteristici generale: Domeniu de citire pH: 2.0 … 20.0 cu acuratete de ±0.1 pH, 2.00 … 20.00 cu acuratețe de ±0.01 pH, -2.000 … 19.999 cu acuratețe de ±0.005 pH; domeniu de citire temperatură: -5.0 … 105.0°C cu acuratețe min de ± 0.1 °C. Afișaj LCD, funcție de autocitire.

8.Balanță analitică Model ABJ 220-4NM Producător KERNBalanță analitică

Model: ABJ 220-4NM

Producător: KERN, Germania.

Caracteristici generale: Calibrare internă și externă. Precizie: ±0.1 mg. Capacitate cântărire maxim 220 g. Încărcare minimă: 0.01 g. Reproductibilitate 0.2 mg. Interfață RS232 C, bidirecțională.

9.Nișă chimică cu sistem aerodinamic de extracție aer, HohenloherNișă chimică cu sistem aerodinamic de extracție aer

 Model: 7172

Producător: Hohenloher, Germania.

Caracteristici generale: Sistem automat de control pentru debitul de aer extras, pornirea ventilatorului, monitorizarea debitului de aer extras. Sistem de blocare a panoului frontal al nișei. Ventilator centrifugal în linie integrat pe tubulatura de exhaustare.

10. Analizor TOCAnalizor TOC (Total Organic Carbon) 

Model: Primacs SLC

Producător: SKALAR,Olanda.

Caracteristici generale: Metoda de analiză utilizată: TC: Oxidare catalitică și descompunere termică între 500°C si 1100°C. IC: reactie cu un acid intr-un reactor separat cu temperatura ajustabila între 20°C si 150°C. TOC: Calcul sau măsurare directă după pre-tratament prin acidifiere (NPOC). Detecție IR sincronă la două lungimi de undă. Domeniu de măsurare: de la 0.005 la 120 mg C absolut. Limita de detecție minimă: 0.002 mg Carbon (absolut). Greutate maxima proba: pana la 3 grame – solide și până la 1 gram (1 ml) – lichide. Reproductibilitate: ± 2%. Timp de măsurare: pentru TC între 3 și 6 minute, pentru IC 3 minute.

11.Sistem calorimetric automat Model Isoperibol 6400Sistem calorimetric automat

Model:  Isoperibol 6400

Producător: Parr, USA

Caracteristici generale: Microprocesor de generație nouă. Efectuează 6-7 teste/ora: Timp de operare: 1 minut/test. Repetabilitate (% RSD): minim 0,10 %. Umplerea cuvei, umplerea cu oxigen, eliberarea presiunii, spălarea bombei realizate automat. Putere maximă: 8000 calorii. Memorare rezultate: 1000 teste.

12.Cameră climatică Model HPP110 Producător MEMMERTCameră climatică

 Model: HPP110

Producător: MEMMERT, Germania

Caracteristici generale: ventilație forțată;  control digital; senzori de temperatură de tip PT-100; timer ajustabil, sistem Setpoint WAIT; sistem umidificare; dezumidificare; domeniu de temperatură între 0 si 70°C; rezoluție afișaj 0.1°C.

13.Sistem Respirometrie Producator LOLIGO SystemSistem Respirometrie

Producator LOLIGO System, Danemarca.

Caracteristici generale:  Echipament complex dedicat cercetărilor fiziologice, energetice, comportamentale, de biomecanică și cinematica înotului la pești. Camera metabolica tip tunel-model SW10200, 90L. Sistem automat achiziție date la măsurarea consumului de oxigen conectat simultan la patru camere metabolice. Senzorilor de oxigen cu fibră optică și bluetooth. Senzor pentru monitorizarea și controlul temperaturii apei. Sistem de control pentru pH si CO2, include pH metru – model PH10550, conductometru, regulator de debit gaz.

14. Mini Spray Dryer B-290 acid resistant. Producător BUCHIMini Spray Dryer

Model: B-290

Producător: BUCHI, Elveţia

Caracteristici generale: Duză cu flux dublu. Diametrul orificiilor duzelor: 0,7 mm. Diametrul capete duza: 1,4 mm si 1,5 mm. Interval dimensiuni particule obținute 1÷25 µm. Gaz purtător: aer comprimat sau azot 200-1000 l/h, 5-8 bar. Ciclon din sticlă pentru separarea particulelor, cu strat interior special pentru a preveni încărcarea electrostatică. Capacitate de evaporare: 1,0 l/h H2O. Senzor de temperatură, acuratețe ± 3oC. Interfață de control si operare sistem.

error: Continut protejat! POSCCE ID 1815 MoRAS