Laborator 5 – ”Histologie ”

Direcții de cercetare

 Studiul histologic implică cunoașterea temeinică a structurii celulare și tisulare, la nivel microscopic și ultramicroscopic, prin aplicarea metodelor speciale de analiză histologică clasică, histochimie, imunohistochimie, imunofluorescență în cadrul cercetărilor de natură fundamentală sau aplicativă cu privire la:

  • evidențierea modificărilor componentelor structurale, la nivel celular și tisular, în scopul stabilirii cu acuratețe a diagnosticului în stările de boală apărute la organismele acvatice;
  • analiza expresiei biochimice a unor componente structurale (e.g. vitelus) sau ai unor precursori (e.g. vitelogenina) ale diferitelor componente celulare și tisulare, ce apar pe parcursul dezvoltării ontogenetice la organismele acvatice studiate;
  • aprofundarea studierii organizării țesuturilor și celulelor în relații structural-funcționale în cadrul unor experimente controlate privind cuantificarea evoluției unor procese fiziologice normale (e.g. maturarea sexuală, digestia etc.) și/sau patologice (e.g. reacția organismelor animale și vegetale la acțiunea unor poluanți din ecosistemele acvatice) pentru asigurarea corelațiilor histo-clinico-imagistice adecvate proceselor în cauză.

Fig.1Baie de flotatie

Model: MWB

Producător: SLEE, Germania

Caracteristici generale: realizată din material teflon rezistent la coroziune și apă, cu un volum al incintei de 3,5 l și culoare culoare neagră pentru a oferi un contrast cât mai mare secțiunilor de parafină, cu capacitate de termostatare în condiții de siguranță prin protecția la supra-încălzire și un domeniu de reglare a temperaturii de până la 100oC reprezintă echipamentul ideal pentru etalarea secțiunilor de parafină în fluxul tehnologic al obținerii preparatelor histologice permanente.

Criotom automat

Model: MNT, , Germania

Producător: SLEE

Caracteristici generale:  este un echipament compact prevăzut cu camera criogenică. Domeniul de răcire al temperaturii : -10°C…-50°C asigurat de sistemul de răcire rapidă Peltier. Microtom rotativ este automat, cu mare precizie, ce asigură un avans al probei de 59 mm pe verticală și 28 mm pe orizontală. Reglajul în domeniul de fasonare este liber programabil și cuprins între 0÷ 300 µm, grosimea secțiunii tăiate poate fi setată setată în funcție de domeniul de tăiere (pași de 0,5 µm  în intervalul 0  ÷ 2 µm, pași de 1 µm în intervalul 2 ÷ 20 µm, pași de 2 µm în intervalul 20 – 50 µm, pași de 5 µm în intervalul 50 – 100 µm) asigurând, astfel, calitatea observațiilor la nivel citologic/histologic prin diferite tehnici microscopice (confocal, imuoenzimatic, fluorescență, clasic etc.).

Fig.3Linie de includere in parafina

Model: MPS/P2

Producător: SLEE, , Germania

Caracteristici generale:  este formată din: (1) Unitate de dozare a parafinei tip MPS/P cu rezervor capacitate 5 l, prevazut cu filtru special pentru parafină; (2) Unitate de preîncălzire MSP/W cu control electronic al temperaturii; capacitate prelucrare 150 casete; capacitate de includere 500 matrițe; (3) Unitate de răcire MSP/C cu suprafața confortabilă pentru prelucrarea a 80 casete la o temperatura de lucru: -15 oC ÷ -5 oC cu control electronic independent; (4) Incintă pentru linia de parafinare, model MA902033M Tallasi – utilizată pentru prepararea manual a probelor sau a soluțiilor.

Microtom automat

Model: CUT 6062

Producător: SLEE, Germania

Caracteristici generale:  este un microtom rotativ performant ce asigură secționarea probelor incluse în parafină pe fluxul tehnologic al obținerii preparatelor histologice permanente. Are dimensiuni ergonomice care-i asigure o ușoară manevrabilitate, sistem pentru contorizarea secțiunilor tăiate, cu domeniul de fasonare liber programabil în intervalul 0,5 ÷ 300 µm, cu domeniul de tăiere de la 0,5 ÷ 100 µm ajustabil în pași pre-definiți (până la 2 µm în pași de 0.5 µm, 2-20 µm în pași de 1 µm, 20-50 µm în pași de 2 µm, 50-100 µm în pași de 5 µm, 100 – 300 μm în pași de 10 μm), cu un avans al probei de 28 mm pe orizontală, respectiv de 60 mm pe vertical. Este prevăzut cu 2 sisteme de prindere, interschimbabile, a pieselor parafinate (clemă și menghină), precum și cu 2 sisteme de tăiere, interschimbabile, a pieselor parafinate (cuțit+suport pentru lame unică folosință)

Fig.5Linie de procesare țesuturi

Model: MTM II

Producător: SLEE, Germania

Caracteristici generale:  este un echipament la nivelul căruia se realizează în mod automat și continuu pregătirea probelor tisulare prin deshidratare și clarificare în vederea impregnării cu parafină. Echipamentul permite memorarea a 18 programe de procesare complet programabile de utilizator, 1 program de curățare (automat), 1 program de curățare parafină (automat), 1 program special de spălare configurabil pentru spalare cu apa fiebinte, are domeniul de temperatură pentru reactivi cuprins în intervalul RT ÷ 35- 45ºC, iar pentru parafină 50÷70ºC (acuratețe temperatură: ± 1⁰C cu controller PID), precum posibilitatea amestecării reactivilor la fiecare 30, 20, 15, 10, 5 minute.

Sistem de uscare SLEE

Model: MST

Producător: SLEE, Germania

Caracteristici generale: este un echipament folosit pentru aderarea și etalarea secțiunilor de parafină pe lame, având dimensiuni ergonomice, suprafață de uscare din aluminiu protejată de un strat de teflon, rezistent la frecare și ușor de curățat, de culoare neagră pentru un bun contrast; display LED cu afișarea temperaturii, asigurându-se un domeniul de temperatură programabil de la RT÷ 100°C.

 Linie de colorare SLEE, Germania

 Model: MSM 24

Producător: SLEE

Caracteristici generale: incintă tip carusel cu 24 stații (băi) de colorare, capacitate cuva 400 ml, 2 coșuri de transport cu capacitate de 30 lame fiecare, capacitatea de colorare 1150 lame/ora cu ajutorul a 20 programe de colorare, liber programabile.

error: Continut protejat! POSCCE ID 1815 MoRAS