Laborator 3 – ”Cromatografie – Microscopie”

Direcții de cercetare

Laboratorul Cromatografie şi Microscopie este dotat cu o serie de echipamente high-tech, ce va permite, pentru prima dată în România, abordarea unor investigaţii complexe şi unor cercetări exploratorii în domeniul acvaculturii. Astfel, pentru cercetări avansate de nutriţie, ce implică studii de evaluare a modificărilor la nivel tisular/celular, se va utiliza un echipament complex pentru microscopie confocală de baleiaj (scanare) cu lumina laser.

Evaluarea corectă şi obiectivă a calităţii materiilor prime utilizate la formularea furajelor cat şi a compoziţiei cărnii în vederea evaluării eficientei reţinerii nutrienţilor se poate realiza prin utilizarea unor instrumente înalt performante şi metode analitice noi. Astfel de instrumente utilizate pentru analize robuste şi instantanee sunt reprezentate de spectrofotometrul FT-IR precum şi de sistemul de cromatografie HPTLC. Acestea sunt utilizate pentru a realiza analize exacte ale materiilor prime, astfel încât furajele să poată fi formulate cu o mai mare precizie, precum şi pentru analiza imediata a produsului finit.

Pentru asigurarea biosecurităţii sistemelor recirculante şi, în final, a calităţii produsului de acvacultură intensivă, se impune identificarea timpurie a agenţilor patogeni şi a compuşilor cu un înalt potenţial de risc biologic.

Pentru a răspunde acestor exigenţe de evaluare şi control ale hazardurilor biologice se impune dezvoltarea unor tehnici şi metode moderne de identificare şi cuantificare a unor compuşi/agenţi patogeni ce reprezintă un risc pentru RAS:

  • Biotoxinele din furaj reprezintă un factor de risc biologic datorită faptului că în RAS se cresc preponderent specii dependente de o concentraţie mare de proteină animală (biotoxinele sunt prezente în făina de peşte, principal ingredient din hrana peştilor). Identificarea biotoxinelor va fi posibilă prin dezvoltarea unor metode cromatografice şi de spectrometrie de masă utilizând echipamente de înaltă performanţă (nanoUHPTLC-MS, HPTLC).
  • De asemenea, echipamentele amintite anterior vor permite dezvoltarea unor metode de cuantificare a geosminei şi MIB (2-Methylisoborneol), compuşi responsabili pentru mirosurile străine (off-flavours) din acvacultură, şi a reziduurilor chimice din carne (antibiotice, verde de malahit, formalină).
moras

Cromatograf de lichide de presiune ultraînalta (UHPLC)

Model: UltiMate 3000XRS

Producător: Thermo Fisher Scientific, SUA

În configurație cu spectrometrul de masa oferă posibilități multiple de detecție, în diverse domenii, cum ar fi  identificarea proteinelor, peptidelor, biomarker-ilor, studiul medicamentelor și metaboliților acestora, siguranță alimentară și a mediului înconjurător, analize multi-reziduu cu identificarea, confirmarea și determinarea cantitativa de pesticide, micotoxine, hidrocarburi aromatice polinucleare PAH, contaminanți aparținând unor clase cu structuri chimice diferite.

Caracteristici generale: sistemul este modular fiind alcătuit din: 1. Unitate HPLC formată din pompă, model UltiMate 3000 LPG-3400XRS cu domeniu de presiune extins de până la 1250 bar, autosampler din seria Ultimate 3000 XRS, compartimentul termostatat al coloanelor, model UltiMate3000, asigură menținerea și controlul cât mai precis al temperaturii prestabilite, detector UV-Vis, model Ultimate 3000 DAD-3000RS, de înaltă rezoluție tip șir de diode (DIODE ARRA Y-DAD), cu 1024 de diode. 2. Unitate Nano. Sistem nano RS, model UltiMate 3000 NCS-3500RS, ce include într-un singur modul sistemul de pompare și compartimentul de coloane. 3. Q Exactive-MS. Spectrometrul de masă compact QExactive combină selecția precursorilor pe cuadrupolul de înalta performanță cu detecția de înaltă rezoluție și mase exacte (HR/ AM) oferită de tehnologia Orbitrap. 4.Generator de azot de înalta puritate, model Genius 1022, destinat fumizării de azot pentru aplicațiile LC/MS. 5. Sistemul de extracție in faza solida, model HyperSep Glass.

Fig.2Microscop confocal de baleiaj (scanare) cu lumină laser 

Model: LSM 10

Producător: Zeiss , Austria

Caracteristici generale: bazat pe microscopul inversat AxioObserver Z1, complet motorizat, cu 34 detectori spectrali pentru calea optică incidentă și un detector pentru calea luminii transmise, camera foto dedicata microscopiei AxioCam 506 mono și softurile aferente pentru achiziție și analiză imagini, având următoarea configurație: panou de comandă de tip „touch screen”, sursă de fluorescenta  HXP 120 în configurație completă, obiective potrivite pentru examinare în lumină transmisă câmp luminos, LSM, DIC și fluorescență; condensator cu distanță de lucru mare (26 mm); sistem de incubare pentru imagistica in vitro a celulelor vii, integrat sistemului confocal; sistem LSM cu 6 linii laser pentru excitația majorității fluorocromilor în combinații flexibile ce nu afectează viabilitatea celulelor sau structura specimenelor studiate.; modul de scanare ajustabil din domeniul VIS÷IR, cu rezoluție de 3 nm.

.

Sistem HPTLC

Model: CAMAG AG

Producător: Camag, Elveția

Caracteristici generale. Sistemul este format din: Linomat 5– aplicator semiautomat pentru aplicarea soluțiilor sub formă de benzi înguste prin pulverizare cu gaz sub presiune;  Dezumidificator; Cameră de developare (ADC 2) pentru plăci TLC/HPTLC;  TLC Scanner – permite măsurarea reflexiei în modul de absorbanță sau fluorescență (domeniul lungime de unda: 190÷900 nm; rezoluție pas date: 25÷200 μm; viteza de scanare, selectabilă, în domeniul 1÷100 mm/s); TLC Visualiser.

Fig.4pH-metru de laborator 

Model: inoLab 7110

Producător: WTW, Germania

 Caracteristici generale: domeniul de măsurare a pH-ului: 2,0 … +20,0 pH; acuratete, maxim: ± 0,1; ± 0,01; ± 0,005.

DSC01162Balanță analitica

Model: AS220.R2

Producător: Radwag, USA

Caracteristici generale: capacitate: 220 g;  precizia de cântărire: 0, 1 mg; calibrare interna; încărcare minimă: 10 mg; afișaj digital, LCD;  dimensiune platan,  Ø : 85 mm.

Fig.6.Baie cu ultrasunete

Model: Elmasonic S 30 H

Producător: Elma, Germania

Caracteristici generale: capacitate: 2,75 L; putere ultrasonică (peak/period): 2 x 160 W ( 320 W); frecvență: 37 kHz; domeniu temperatură: 30-80°C, în pasi de 5°C; timer : 1 – 30 min; funcție de degazare.

Fig.2Spectrofotometru FT-IR 

Model: iS50 Advanced

Producător: Thermo Scientific, USA

Caracteristici generale: rezoluție 0,09cm-1 cu diafragmă variabilă; sampling prin touch point printr-o singura atingere; oglindă quadraflex cu patru poziții; sursă infraroșu Long Lifetime Polaris™, sursă de lumină albă Tungsten-Halogen; monturi pentru J-port de emisie optică și detector Raman lnGaAs; detector oglinda Paraflect cu trei poziții; software OMNIC 9 Standard.

Modul Raman pentru iS50 cuprinde: laser sigur și compact de 1064 nm ce oferă 500 mW, cu o dimensiune de 60 microni la proba;  detector Raman lnGaAs pentru montarea la oglinda Quadraflex la Nicolet iS50;  platan de probe incorporat; soft pentru modulul Raman pentru iS50.

Fig.8Spectrometru de rezonanță magnetică nucleara cu transformanță Fourier

Model:  PicoSpin 80 NMR

Producător: Thermo Scientific, USA

Caracteristici generale: analiza probelor se realizează prin injectarea directă a  acestora într-un sistem de capilare. Frecventa de rezonanta 82±2 MHz. Pentru protonul nucleului 1 H: rezolutia 20 ppb. Temperatura magnetului stabilizata la 8 grade peste temperatura  ambientala, pana la maxim 45 de grade. Licenta MNova perpetua.

Fig.9Generator de azot pentru LC/MS

Model:  S30  (H)

Producător: F – Dgas

Caracteristici generale:  Generator N2 cu compresor incorporat; mărimea particulelor:  0,01 μm; presiunea maximă la ieșire: 100 psi (7 Barr); temperatura de operare: 5°C+35°C; punct de roua: maxim -40°C; umiditatea relativă: 80%; nivel de zgomot: maxim 54 dB(A) la 1 m.

error: Continut protejat! POSCCE ID 1815 MoRAS