Direcții de cercetare
Laboratorul Cromatografie şi Microscopie este dotat cu o serie de echipamente high-tech, ce va permite, pentru prima dată în România, abordarea unor investigaţii complexe şi unor cercetări exploratorii în domeniul acvaculturii. Astfel, pentru cercetări avansate de nutriţie, ce implică studii de evaluare a modificărilor la nivel tisular/celular, se va utiliza un echipament complex pentru microscopie confocală de baleiaj (scanare) cu lumina laser.
Evaluarea corectă şi obiectivă a calităţii materiilor prime utilizate la formularea furajelor cat şi a compoziţiei cărnii în vederea evaluării eficientei reţinerii nutrienţilor se poate realiza prin utilizarea unor instrumente înalt performante şi metode analitice noi. Astfel de instrumente utilizate pentru analize robuste şi instantanee sunt reprezentate de spectrofotometrul FT-IR precum şi de sistemul de cromatografie HPTLC. Acestea sunt utilizate pentru a realiza analize exacte ale materiilor prime, astfel încât furajele să poată fi formulate cu o mai mare precizie, precum şi pentru analiza imediata a produsului finit.
Pentru asigurarea biosecurităţii sistemelor recirculante şi, în final, a calităţii produsului de acvacultură intensivă, se impune identificarea timpurie a agenţilor patogeni şi a compuşilor cu un înalt potenţial de risc biologic.
Pentru a răspunde acestor exigenţe de evaluare şi control ale hazardurilor biologice se impune dezvoltarea unor tehnici şi metode moderne de identificare şi cuantificare a unor compuşi/agenţi patogeni ce reprezintă un risc pentru RAS:
- Biotoxinele din furaj reprezintă un factor de risc biologic datorită faptului că în RAS se cresc preponderent specii dependente de o concentraţie mare de proteină animală (biotoxinele sunt prezente în făina de peşte, principal ingredient din hrana peştilor). Identificarea biotoxinelor va fi posibilă prin dezvoltarea unor metode cromatografice şi de spectrometrie de masă utilizând echipamente de înaltă performanţă (nanoUHPTLC-MS, HPTLC).
- De asemenea, echipamentele amintite anterior vor permite dezvoltarea unor metode de cuantificare a geosminei şi MIB (2-Methylisoborneol), compuşi responsabili pentru mirosurile străine (off-flavours) din acvacultură, şi a reziduurilor chimice din carne (antibiotice, verde de malahit, formalină).