Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor a câștigat un proiect privind revigorarea consumului de pește în România

Este vorba despre un proiect intitulat „Centrul român de modelare a sistemelor recirculante din acvacultură” care a fost câştigat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Valoarea lui este de aproape şase milioane de euro.

Proiectul este cel mai mare câştigat vreodată de universitate în domeniul cercetării ştiinţifice şi prevede crearea unei platforme de interdisciplinaritate. Proiectul intersectează mai multe facultăţi din universitate şi cuprinde aproape toată aria de cercetare a universităţii.

Obiectivul proiectului este unul pur economic, el fiind înscris în Programul Operativ Sectorial Creşterea Eficienţei Economice.

“Obiectivul economic este acela de a creşte consumul de peşte de la 4-5 kg/om/an cât este în acest moment în România, la unul mediu de 20 de kg/om/an. Este un pariu pe care aş vrea să-l câştigăm cât mai repede, este un pariu în deplină concordanţă cu interesele Uniunii Europene. Uitaţi-vă la Angela Merkel care apare cu un peşte în braţe atunci când vorbeşte de dezvoltarea acvaculturii în Uniunea Europeană”, spune decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, profesorul Petru Alexe, cel care este şi managerul proiectului.

„Avem toate interesele ca baza alimentaţiei cu peşte în România să fie asigurată de… români. Avem cu ce, avem cu cine şi avem pretenţia că putem fi coordonatorii unui program de redresare în acest domeniu”, a mai spus Petru Alexe.

Un alt mare interes al acestui proiect este cel ştiinţific şi el înseamnă dotarea la cea mai înaltă performaţă a laboratoarelor de cercetare din Universitatea „Dunărea de Jos”. Potrivit echipei de implementare, ţinta proiectului este una naţională. „Ne dorim mutarea acestui model în diverse alte modele în ţară, acesta este scopul. Evident, el nu se va putea termina într-un an şi jumătate, cât durează proiectul, dar în acest interval vom realiza dotarea  şi vom face un modul de bază, de la care să pornim atunci când vor fi solicitate modele din ţară”, a mai spus Petru Alexe.

Primul pas va fi făcut către Autoritatea Naţională de Pescuit Acvacultură, care are un program POP (Programul Operaţional de Pescuit) prin care ține legătura cu toţi oamenii care sunt implicaţi în acvacultură.

„Acest program va permite diversificarea speciilor din acvacultură. În momentul de faţă, românii consumă fitofagi, apoi alte specii din Dunăre. Aceste sisteme recirculante ne permit să creştem orice specie. Noi estimăm că preţul va fi inferior celui practicat în sistemele actuale”, spune la rândul său profesorul Victor Cristea.

Cum va fi posibil acest lucru? „Una este să obţii 500 de tone de peşte de pe 500 de hectare de luciu de apă şi alta este să obţii aceeaşi cantitate de pe 1.000 metri pătraţi. Una este să obţii 500 de tone de peşte cu 500 de pescari şi alta este să obţii aceeaşi cantitate cu 4-5 oameni. Astfel, estimăm noi că crapul va fi la jumătate de preţ faţă de cel obţinut şi comercializat din sistemele actuale”, mai spune Victor Cristea.

„Pe noi nu ne interesează desfacerea peştelui astfel obţinut. Noi răspunderea o avem până la punerea în funcţiune a acestui sistem, de aici încolo, acţionează mediul economic”, a adăugat profesorul Petru Alexe.

ugal.ro

hospitalitybenefitsinc
proregdomains
willowridgegolf
pugongyi
spoonconcept
genentechelectricwheel
servalbuild
marketingangelslondon
tamarakubias
ntagiantas
algrissinodubai
sinaranvn
heroninvestmentproperties
banmuaonline
condolabs
referralcodes
mgvinvest
kidkicko
buyseotool
alrehmanninfo
sspgroup
steelsarma
mj
firstpointhotels
advbpr
photogrower
rod
mj
nubishealth
aspiwa
theobba
cleaningforyour
starvinmarvin1
keihinmanekin
uabici
trudevice16
euodia
datisgroningen
nautilusfestas
omheiningenbouveloo
pondco
qbshoponline
gshockkaitorisenka.webfree
nandinifashion
deporte
fitnessgenesis
next.cemla
btgas
illbeoutdoors
robotica.hsamaritano
knowledgetransafrica
eliteelectronics
dcampedup
prexisionet
ustazharrytravel
hostelseoulkorea
kartadvisor
wisetradingtech
hospitalitybenefitsinc
arsenaldelhi
styron
ecoservice2000
scubacrew
shcvietnam
ucangrowcon
kostya
keycorpltd
seanicsounds
iviet

error: Continut protejat! POSCCE ID 1815 MoRAS